Мезотерапия, ботокс, филъри

МЕЗОТЕРАПИЯ
Мезотерапията е терапевтичен метод, при който в мезодермата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, микроелементи, хиалуронова киселина, колаген или техни комбинации. Прилага се за хидратиране, подхранване и подмладяване на кожата.
За постигането на оптимален ефект за всеки пациент се разработва индивидуална програма. Манипулацията е минимално болезнена, с краткотрайни негативни странични реакции, изразяващи се в дискомфорт от убождането, сърбеж,  леко зачервяване и оток в третираната зона, точковидни следи на местата, където е инжектирано веществото. За обезболяване на третираната зона се ползват локален анестетик (крем или мехлем). Симптомите от манипулацията отзвучават за няколко часа до 1-2 дни. Времетраенето на процедурата зависи от размера на зоната, която ще се третира.
Прилага се на лице, шия, деколте, гръб, на ръце, тяло (стрии, целулит), скалп (при косопад, себорея).

Мезотерапия за подмладяване кожата на лицето
Появата на бръчките на кожата  е признак на стареене, което е резултат на загуба на колаген и вода. Колагенът е високомолекулен протеин с около 75% съдържание в кожата. Неговата специфична стуктура, подреждането на колагеновите фибрили под формата на решетка в кожата дава нейната здравина и стегнатост.  Хиалуроновата киселина е естествен, силно свързващ се с водата мукополизахарид, който дава обем и здравина на кожата. Специфичното й свойство да се свързва с водата и да увеличава обема си над хиляда пъти я прави от водеща до основна съставка при много козметични препарати. С напредване на възрастта се променя хормоналният статус, което води до намаляване на производството на колаген и хиалуронова киселина от клетките в организма. Мезотерапията подобрява кръвообръщението и обмяната на веществата, стимулира продукцията на колаген и хиалуронова киселина  и води до ревитализация, хидратация и подмладяване на кожата. Ефектът е видим още след първата процедура. В резултат на многократното им инжектиране в дермата се постига бърза хидратация, дълбоко подхранване, възстановяване и подобряване на еластичността на кожата и предотвратяване образуването на бръчки. Процедурата е напълно безопасна за здравето и може да се комбинира с други подмладяващи процедури като пилинг, ботокс, филъри, мезоконци.

Мезотерапия при косопад и изтощена коса
Процедурата е много ефективна при косопад, оредяваща, изтъняла или изтощена коса. Манипулацията се извършва с изключително тънка игла. Един курс на лечение с мезотерапия се състои от 8-12 процедури (по една до две процедури на седмица).  Броят на процедурите и продължителността на лечението се определя от терапевта.  Мезотерапията стимулира растежа на косата; изчезване на себореята на скалпа;  забавя появата на бели косми; косата придобива по-голям обем и блясък.

Мезотерапия при целулит
Целулитът е подкожно натрупване на мазнини, в резултат на което кожата придобива вид на портокалова кора. За лечението на целулита се практикува мезотерапия, при която се извършва серия от микроинжекции, които се прилагат в мезодермата с тънки игли. Инжектират се различни видове коктейли от витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина и др. Броят на процедурите се определя индивидуално в зависимост от тежестта на проблемната зона. Най-често се прилагат от 3 до 15 процедури, през интервал от 1-3 седмици. Манипулацията е слабо болезнена, свързана с лек дискомфорт. За обезболяване на процедурата се прилагат обезболявящи кремове или в инжекционните коктейли се добавят обезболяващи средства. Негативните странични реакции се изразяват в зачервяване, лек оток, парене, сърбеж и образуване на синини след процедурата и изчезват от няколко часа до 4-5 дни.

 

БОТОКС ТЕРАПИЯ
Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии (Gram-отрицателни), наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си. Познати са няколко типа ботулинов токсин – A, B, C, D, E, F и G, като за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа.
За медицински цели намира приложение в офталмологията за лечение на страбизъм (кривогледство) и блефароспазъм (неконтролируемо мигане), в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм и шийна дистония. Повече от 20 години се ползва в естетичната дерматология за подмладяване и лечение на хиперхидроза (състояние на обилно изпотяване).
За естетични цели се ползва за заличаване на бръчките на челото, между веждите (гневни бръчки) и бръчките около очите “пачи крак“.
Инжектирането на разтвора се извършва директно в мускула със спринцовка с много тънка игла. Манипулацията трае от 5 до 15 мин. По този начин се блокира действието на мускулите, т.е. не се съкращават, не са в състояние да експресират мимика и да набръчкват надлежащата кожа. Ефектът е видим  между  2-рия и  14-я ден след процедурата. Препоръчва се контролен преглед 2 седмици след инжектирането  за оценка на ефекта.
Действието на ботулиновия токсин продължава около 4-6 месеца. През това време същият се разгражда от ензими в организма и мускулите си възвръщат нормалната функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки. Препоръчително е да се инжектира  2 до 3 пъти пъти в годината.

Нежелани ефекти
Нежеланите реакции при терапията с ботокс са редки, минимални и преходни. Понякога се появява синина на мястото на инжектирането и най-вече около очите. Тя може да бъде по-изразена при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати. Отминава за няколко дни. Може да се появи отпускане на мускулни групи – птоза на клепача, птоза на веждата, което отзвучава за няколко седмици. В много малък процент при някои пациенти се появява бързопреходно главоболие.

Преди процедурата
2 седмици преди процедурата избягвайте прием на aспирин и други разреждащи кръвта препарати.

След процедурата

 • Не масажирайте третираните зони.
 • Избягвайте лягането в хоризонтална позиция 4 часа след процедурата.
 • Не се подлагайте на козметични процедури, сауна, солариум, гореща баня, интензивен спорт до три дни след процедурата.

При поява на нежелани реакции свържете се с вашия терапевт.

Противопоказания
Не се препоръчва на бременни, кърмачки, хора с невро-мускулни  заболявания.

 

БЛЕФАРОСПАЗЪМ
Блефароспазмът е състояние на неволево често мигане и затваряне на клепачите, в резултат на неконтролирани спазми на периорбиталните мускули.  Това състояние може да бъде от лека до много тежка форма, което да пречи в извършването на ежедневните и професионални задължения.
Причината на първичния (есенциален)  блефароспазъм е неизяснена.
Два пъти по-често срещано е при жените. Започва с леки потрепвания на клепачите, които постепенно се засилват, сухота и дразнене на очите. Спазмите постепенно прогресират и причиняват неволево затваряне на клепачите.
Лечението на блефароспазъма е временно (симптоматично) с инжектиране на ботулинов токсин в мускулите на клепача. След инжектирането между 2-14 ден настъпва релаксация (парализа) на хиперактивните околоочни мускули. Това води от значително намаляване до временно изчезване на симптомите и подобряване качеството на живот.
Ефектът е временен и продължава от 3 до 6 месеца. Желателно е инжектирането на ботулиновия токсин да се извършва на всеки 3 до 6 месеца.
При правилно поставяне на токсина рядко се явяват  усложнения, а от тях най-чести са двойното виждане и птоза на клепача. Тези усложнения са временни.

ДЕРМАЛНИ ФИЛЪРИ
Дермалните филъри или “дермални импланти“ са вещества, които се инжектират в определени зони на лицето, шията, деколтето и ръцете с естетична цел за заличаване на бръчки, оформяне на лицевия контур, възстановяване на обеми, уголемяване на устни, подмладяване кожата на ръцете и др.
При по-голямата част от дермалните филъри основен компонент е хиалуроновата киселина от животински или неживотински произход.

Хиалуронова киселина (ХА)
Представлява естествен мукополизахарид, който се синтезира в човешкото тяло и представлява основен компонент както на кожата, така и на други тъкани в организма. Основната роля на ХА е да хидратира кожата, да поддържа нейната гладкост и еластичност. ХА има уникалното свойство да се свързва голямо количество вода, което прави кожата млада, гладка, еластична. С напредване на възрастта количеството на ХА в организма намалява, поради което кожата губи нейните качества.
Прилагането на дермални филъри е естественото решение за заличаване на признаците на стареене на кожата.

Предимства на процедурата:

 • Бързо приложение – 15-60 мин.
 • Моментален ефект на очаквания резултат.
 • Минимално време за възстановяване.
 • Комбиниране с ботокс, мезотерапия и др.
 • Продължителност на ефекта 6-9-12 месеца.
 • Малък риск от нежелани реакции.

С дермални филъри могат да бъдат третирани следните зони:
Хоризонталните бръчки на челото.

♦    Темпоралната зона – слепоочия.
♦    Латералната част на веждите за лифтиране на веждите.
♦    Гневната бръчка – вертикалната бръчка между веждите (глабела).
♦    Бръчките тип „пачи крак” край очите.
♦    Каналът на сълзите – зоната на долния клепач.
♦    Маларната и зигоматичната зона за оформяне на скули.
♦    Назолабиални гънки.
♦    Оформяне контура на устните и уголемяване на усните.
♦    Повдигане на ъгълчетата на устата.
♦    Марионетните линии – бръчките от ъгълчетата на устата към брадичката.
♦    Оформяне и уголемяване на брадичката.
♦    Корекция на мандибуларния ръб – линията на долната челюст.
♦    Запълване на белези от акне и цикатрикси.
♦    Подмладяване на ръце.
♦    Хидратация на лице, шия, ръце.

Болезненост?
Процедурата е минимално болезнена, в зависимост от индивидуалния праг на болка. За обезболяване на зоните, които ще се третират, се прилагат локални анестетици под формата на:

 • крем или блок (инжектиране) с лидокаин или друг анестетик;
 • третиране с лед на зоната преди процедурата.