FemtoLASIK

Какво е LASIK?

LASIK (Laser-Assisted in SItu Keratomileusis) представлява оформяне на тънко предпазно капаче в предната част на роговицата, последвано от третиране с ексимерен лазер под него. Обикновено резултатът е бързо възвръщане на зрението при минимални или липсващи болка и дискомфорт.

Какво е FemtoLASIK?

Когато за оформянето на много тънко роговично капаче се използва фемтосекунден лазер1, LASIK процедурата е позната като FemtoLASIK. FemtoLASIK е най-често прилаганата рефрактивна лазерна процедура по света. Всяка година над 1 милион очи в целия свят се коригират с FemtoLASIK.

История на LASIK/FemtoLASIK

За първи път процедурата LASIK е извършена през 1992 г. и е комбинирала две предходни техники – ексимерния лазер, разработен през 80-те години, и ламеларната хирургия, появила се  през 60-те. Към края на 90-те години LASIK се утвърждава като основния метод за .лазерна корекция.

През 2003 г. се въвежда използването на фемтосекундния лазер за оформяне на капачето, елиминирайки необходимостта от ножче за еднократна употреба. Това води до повишаване на безопасността и прецизността на LASIK процедурата.

В САЩ 36 милиона души носят контактни лещи, а над 8 милиона са се подложили на LASIK, т.е. на всеки четирима и половина един е преминал през лазерна процедура.


Една фемтосекунда се равнява на 10-15  секунди. Скоростта на светлината във вакуум е 300 000 км/сек. За 1 секунда светлината обикаля земното кълбо повече от 7 пъти. За 100 фемтосекунди светлината не обикаля дори веднъж един човешки косъм. Ултрабързите лазерни импулси се използват за прецизно въздействие с ниска енергия върху определени точки, така че да се отдели тъканта и да се създаде роговичното капаче.

 

Процедурата FemtoLASIK

 1. Оформя се тънко капаче, като това отнема само 4-5 сек. Усеща се лек натиск, но не и болка. Под повърхността на роговицата се оформят миниатюрни мехурчета, генерирани от фемтосекундния лазер, които отделят горния слой от по-дълбоката строма. Капачетата са с обичайна дебелина от 100-120 микрона.
  1-Lasik

 2. Тънкото роговично капаче се повдига внимателно.
  2-Lasik

 3. Ексимерният лазер обработва откритата роговица под повдигнатото капаче.
  3-Lasik

 4. Капачето се връща на мястото му.
  4-Lasik

 5. Капачето бързо залепва и заздравява, като зрението още на следващия ден е много високо.
  5-Lasik

Заздравяване на капачето при FemtoLASIK

Капачето при FemtoLASIK заздравява постепенно с течение на времето. След един месец  можете да се гмуркате и да карате ски. В дългосрочен план капачето зараства здраво и е много малко вероятно да пострада при травма.

Кой е подходящ за FemtoLASIK?

 • Хора с късогледство, далекогледство и астигматизъм;
 • Навършилите пълнолетие;
 • При наличие на роговица с достатъчна дебелина и нормална форма;
 • Хора, нуждаещи се от бързо възстановяване на зрението.

Преимущества на  FemtoLASIK

 • Безопасност. При създаването на капаче без употребата на механичен микрокератом с острие има значително по-малко усложнения.
 • Бързо възстановяване на зрението. Още на следващия ден е налице добро постоперативно зрение, което продължава да се подобрява с часове и дни.
 • Процедурата е безболезнена; възможно е да има сълзене или усещане за леко боцкане в очите.
 • Резултатът е подобряване на зрението и отпадане или намаляване зависимостта от очила и контактни лещи.
 • По-рядко и по-леко се проявява синдромът на сухо око в сравнение с LASIK с микрокератом и острие.
 • Най-често двете очи се третират едновременно, което създава по-малък зрителен дикомфорт, отколкото когато очите се коригират последователно.
 • Методът е по-удобен от повърхностната корекция, с бързо постоперативно възстановяване и относително отсъствие на болка и дискомфорт. Това позволява на много хора да проведат лечението с минимално откъсване от обичайния си начин на живот.

Възможни усложнения след FemtoLASIK

Сериозните усложнения, които  трайно да засегнат зрението, са рядкост и рискът от такива е най-малък при един опитен хирург. По-леките усложнения, които са лечими или сами изчезват с времето, представляват 0,5% до 1%, когато се използва най-съвременната апаратура.

 • Сухо око – наблюдава се след всяка лазерна рефрактивна корекция.
 • Блефарит – запушване на мастните жлези по клепачния ръб, подлежи на лечение.
 • Намалено нощно виждане и качество на зрението, виждане на сияние (ореоли) или звездни лъчи около светлинни източници. Индивидуализираният FemtoLASIK цели да сведе до минимум проблемите с нощното виждане и затова е предпочитаният метод, но нощното виждане може също така и леко да се влоши.
 • Тънко или непълно капаче. При използването на фемтосекунден лазер това е изключителна рядкост.
 • Неравности или разместване на капачето могат да причинят деформация и гънки.
 • Прорастване на роговичен епител под капачето. Наблюдава се много рядко при FemtoLASIK.
 • Инфекция под капачето и реактивация на по-раншен херпесен вирус. Наблюдава се рядко.
 • Намалено качество на зрението поради неправилности на капачето или на лазерните импулси.
 • Ретинален кръвоизлив или оток, ретинално разкъсване, запушване на централната ретинална артерия поради промените във вътреочното налягане.
 • Съществува малък риск за „роговична ектазия”, при която с течение на времето роговицата започва да се деформира напред. Счита се, че този риск намалява при FemtoLASIK, където ламбата са програмирани да бъдат по-тънки в сравнение тези, оформяни с механичен микрокератом с вибриращи еднократни ножчета.
 • Асептично възпаление под FemtoLASIK капачето, „DLK” – дифузен ламеларен кератит.
 • Остатъчна хиперкорекция, хипокорекция или астигматизъм.
 • Подвижни мътнини.

Всяка рефрактивна лазерна процедура променя стойностите на очното налягане, които имат значение за диагнозата и проследяване лечението на глаукома. Ето защо измерването на налягането следва да се извършва с най-съвременна и модерна апаратура. Ако в по-късен етап от живота се наложи оперативно лечение на катаракта, изчисленията за вътреочната леща за имплантиране ще бъдат умерено затруднени.