Вашата консултация, процедура и грижи

1.Вашата консултация

При първоначалната консултация е препоръчително да носите скорошни резултати от очни прегледи, изследвания и тестове, както и издадени ви рецепти.

Какво да очаквате

Първоначалната консултация включва оценка на зрението на всяко око, наред с цялостен преглед. Ще ви се направи подробен очен преглед и топография на роговицата на двете очи. Тези много детайлни измервания са далеч по-сложни отколкото стандартния очен преглед за определяне на очила или контактни лещи.

Ще се използват  капки, разширяващи зениците, което ще замъгли зрението ви за около 24 часа.

Обикновено една цялостна консултация-преглед трае 2 часа. Доц. Кючуков ще ви консултира относно състоянието на очите ви, индивидуализираните възможности за корекция и вероятния резултат. Ще имате възможност да обсъдите всички свои безпокойства и да поставите всички интересуващи ви въпроси.

Обикновено се провежда още един по-кратък преглед за потвърждаване на диоптрите преди самата лазерна корекция.

Индивидуализирана корекция

Наред с обективните данни за вашите очи, подробно ще се обсъди и оценката за вашите индивидуални зрителни изисквания и потребности. Взимат се предвид възрастта, професията, начинът на живот и очаквания.  Индивидуалните изисквания към вашето звение ще позволят на доц. Кючуков да обсъди с вас специфична, индивидуализирана към тях процедура, която най-добре да отговори на вашите нужди.

Индивидуализираната лазерна корекция цели да постигне най-благоприятния резултат за всеки човек и се предоставя на всички пациенти.

Необходимо за вашата консултация

Носете копия на предишни прегледи и изследвания и особено на документацията относно контактните ви лещи.

Минимален срок за спиране носенето на контактните лещи преди прегледа:

Меки лещи – 2 седмици;

Твърди лещи – 4 седмици.

Скорошното носене на контактните лещи може да повлияе на формата на роговицата и това може да се отрази значително на резултатите от измерването. Ето защо силно препоръчваме да свалите контактните лещи за необходимия период от време.

  • Ако все пак дойдете в клиниката с контактните си лещи, моля, носете контейнера за тях.
  • Зениците на двете ви очи може да бъдат разширени по време на консултацията; ето защо не е желателно да шофирате след това.
  • В чакалнята на клиниката има безплатен Wi-Fi, в случай че желаете достъп до интернет.

 

2. Вашата процедура

В деня на лазерната процедура

Лечението се провежда в кабинети, оборудвани с най-съвременната рефрактивна лазерна апаратура. Ще бъдете посрещнати при пристигането си от член на екипа, след това трябва да подпишете информирано съгласие, което ще сте получили предварително. След това за вас ще се погрижи и ще ви настани сестринският персонал, а евентуалният ви придружител трябва да остане в чакалнята.

Данните, получени от прегледа, се зареждат  в ексимерната лазерна система  за провеждането  FemtoLASIK или  LASEK.

Ще легнете и в очите (окото) ви ще бъдат капнати обезболяващи капки.

При FemtoLASIK

Първата част от процедурата FemtoLASIK e оформянето на капачето с фемтосекунден лазер  След прилагането на обезболяващите капки върху окото се поставя пръстен и изпитвате усещането за натиск. Усещането ще бъде необичайно, но не и болезнено. Създаването на капачето не може да се види и е безшумно. Това отнема около 4-5 секунди и след това натискът се преустановява.

След това леглото се завърта надясно и се озовавате под ексимерния лазер,  който е разположен редом до фемтосекундния лазер. Върху горния клепач се поставя синтетична стерилна лепенка, която да държи миглите далеч от окото. Поставя се фин метален клепачоразширител на клепачите, който да предотврати мигането. Оформеното с фемтосекундния лазер капаче внимателно се повдига.

При LASEK

След поставянето на обезболяващи капки върху клепачите се залепва стерилна прозрачна лепенка, която държи миглите далеч от окото. На клепача се поставя фин метален клепачоразширител, който предотвратява мигането по време на процедурата. За 20 секунди върху роговицата се прилага 20% разтвор на алкохол. След това роговичният епителен слой внимателно се отгръща като килим.

Ексимерна лазерна процедура

След подготовката на роговицата по един от методите – FemtoLASIK или LASEK, ще трябва да гледате в мигаща зелена светлинна точка. Тя може да се вижда замъглено. След това ексимерният лазер ще въздейства върху роговицата съобразно индивидуализиран за вас план, определен според роговичната топография или картата на високостепенните аберации на окото. Някои хора се тревожат, че може неволно да отклонят поглед, но лазерът активно проследява движенията на окото по време на процедурата и е настроен автоматично да използва зеницата и ирисовия рисунък.

Ексимерната лазерна процедура трае от няколко секунди до половин минута. Често се усеща мирис на въглерод или на „горене”, макар че лазерът затопля очната повърхност само с няколко градуса. Докато лазерът работи, се чува жужащ звук.

В случай, че се третират и двете очи, то обикновено второто око се подлага на процедурата веднага след първото.

Може да очаквате престоят ви в лазерната манипулационна да продължи  около 20 минути.

Веднага след процедурата

След процедурата FemtoLASIK или LASEK ще можете да седнете и като правило да видите колко е часът на стенния часовник на стената срещу вас. Преживяването от драматичното подобрение на зрението може да бъде силно емоционално за много хора.

След като процедурата приключи, ще можете да се отпуснете и да вземете чаша чай, кафе или вода. Ще получите  предпазни очила, капки за очи и подробни писмени инструкции за следоперативни грижи. Ще ви бъдат предоставени и телефони за контакт.

След FemtoLASIK зрението обикновено се подобрява за часове, в очите няма болка, макар че може да сълзят и „боцкат” за 2-3 часа. След LASEK са необходими 5-6 дни, за да се възстанови повърхността на роговицата и да престане сълзенето.

Не е желателно да шофирате до дома си, както и не ви препоръчваме да пътувате с градски транспорт поради замърсяванията. Най-добре е да пътувате с кола (като пътник) или такси. Добре би било да имате придружител, който да ви съпроводи.

Първите няколко дни

След FemtoLASIK ще имате контролен преглед на следващия ден. След LASEK контролният преглед е на 5-ия или 6-ия ден след процедурата. След FemtoLASIK зрението ви се възвръща бързо, така че повечето хора могат да шофират на следващия ден; ще получите конкретен  съвет на първия си контролен преглед. Много от хората се връщат на работа също на следващия ден. След LASEK зрението се възстановява по-бавно, така че най-често е необходима една седмица отпуска.

Подобряване на зрението с течение на времето

Обикновено зрението ви (на всички разстояния) продължава да се подобрява през следващите 4 седмици. При корекция на миопия зрението надалече е много добро още в началото, докато зрението на близко разстояние се възстановява по-продължително време. След всички видове корекции, в началния период и при слабо осветление, е обичайно да се виждат сияния или ореоли около стоповете на автомобилите; това явление изчезва в течение на 12-те седмици.


 

3. Последващи грижи

Трябва да прочетете внимателно указанията за грижи за зрението след процедурите, да следвате инструкциите, да слагате предоставените ви капки и да не търкате очите. Важно е да се явите на всички насрочени контролни прегледи.

  • При FemtoLASIK контролният преглед е на първия ден след процедурата; следващият – един месеца след това. При по-големи корекции обикновено се прави допълнителен преглед една седмица след лечението и в дългосрочна перспектива – след шест месеца.
  • При LASEK най-често контролният преглед е на 5-ия или 6-ия ден. Следващата проверка е 1 и 6 месеца по-късно.

Допълнителна процедура

В случай, че желаният рефрактивен резултат не е достигнат след FemtoLASIK или LASEK, обикновено може да се проведе допълнителна процедура. Най-често това е инзивидуализирана flaplift процедура (повдигане на капачето) след FemtoLASIK и индивидуализиран LASEK след предшестваща LASEK процедура.

Във връзка с лазерната процедура:

  • Не използвайте пудра и грим за очи, включително очна линия и спирала, два дни преди процедурата.
  • Не слагайте парфюм или автършейв в деня на процедурата, тъй като органичните разтворители пречат на огледалата на лазера.
  • След като са ви направени всички измервания, можете да носите контактните си лещи, но не трябва да слагате 3 дни преди процедурата.
  • Добре би било да си носите слънчеви очила за пътуването веднага след процедурата.
  • Предвидете два часа за посещението си в деня на лечението.

Ползване на капките за очи

Ако не сте свикнали да си слагате капки за очи, добре би било да се упражните преди провеждането на лечението. Няколко седмици преди процедурата може да използвате изкуствени сълзи.