Лазерна корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм

Лазерната корекция на зрението се практикува от повече от 25 години, като се счита, че в света е приложена на повече от 30 милиона очи. В наши дни се смята за клинично доказана процедура, чиято безопасност и предвидимост са добре известни. Много хора, избрали лазерната корекция на зрението, свидетелстват, че тя е променила напълно начина им на живот, намалявайки или елиминирайки тоталната зависимост от очила или контактни лещи. Съществуват различни видове очна лазерна хирургия, като най-съвременният метод за корекция на зрението е индивидуализираният подход на основата на аберометрия на вълновия фронт на светлината или специфичните особености на роговичната топография.

В България за пръв път е приложена индивидуализираната корекция от доц. д-р Б. Кючуков през август 2004 г. с ексимерен лазер Visx S4 и аберометър Wavescan. През май 2007 г. той въвежда и топографски индивидуализираната процедура чрез ексимерен лазер Esiris Schwind и Плачидо топограф Optikon Scout.

В наши дни идеалното зрение все по-често се дефинира според индивидуалните потребности и възрастта. В много случаи стремежът към зрение 100% се измества от търсенето на качество на зрението, пригодено към индивидуалния  стил на живот и кариера. Индивидуализираното лазерно лечение се планира за всеки отделен пациент с оглед на това да отговори на изискванията към зрението, породени от неговата работа и начин на живот, и има за цел постигането на най-благоприятния резултат.

Рефрактивни отклонения

Роговицата е прозрачната най-предна част на окото, която е извита дъговидно и фокусира светлината върху ретината. Този процес се подпомага от естествената леща зад цветния ирис, която може да изменя формата си и да променя фокуса от далече към близо. Терминът „рефракция” или пречупване се отнася за фокусиращата способност на окото по отношение на ретината. Ако окото не фокусира прецизно светлинните лъчи върху централната част на ретината, говорим за „рефрактивно отклонение”.

Еметропия (нормално, съразмерно зрение)

Това е нормалното зрение, при което не се наблюдава рефрактивно отклонение и далечните образи се фокусират яcно върху ретината. Далечното зрение е ясно, но при достигане на средна възраст (45 г.) очилата за четене са необходимост.

1-emetropia

 

Миопия (късогледство)

Наблюдава се, когато окото е прекалено издължено и светлината се фокусира пред ретината. При миопията далечните обекти са замъглени, а близките се виждат ясно.

2-miopia

 

Далекогледство (хиперметропия)

Налице е, когато окото е относително по-късо и светлината се фокусира зад ретината. При млади хора окото използва вътреочната леща, за да компенсира, но очилата за четене ще бъдат необходими на сравнително по-млада възраст. На по-късен етап от живота ще бъдат необходими както очила за далечно виждане, така и за близо.

3-dalekogledstvo

 

Астигматизъм

За астигматизъм говорим, когато окото не фокусира светлината равномерно поради това, че различните меридиани на роговицата пречупват с различна сила, т.е. роговицата е по-стръмна в едната посока и има формата по-скоро на топка за ръгби, а не на футболна. Налице е неясно зрение на всякакви разстояния.

4-astigmatizym

 

Пресбиопия (възрастовово далекогледство)

Пресбиопията е естественият процес на стареене на окото, при който намалява способността му да гледа наблизо. Когато вътреочната леща променя формата си и по този начин засилва пречупването на окото и променя фокуса, говорим за „акомодация”. При младите хора тя позволява добро зрение – както наблизо, така и надалеч. С напредването на възрастта лещата губи от своята еластичност и акомодацията (промяната на фокуса) става все по-трудна.

В началото и средата на 40-те години от живота на човек далечното зрение е нормално, но налице е намаление на близкото зрение (зона 1). Във втората половина на 40-те и началото на 50-те години засегнатите зони са две. Към средата на 50-те години обикновено са засегнати вече три зони. Контактните лещи или лазерната рефрактивна хирургия осигуряват яснота на далечното фокусиране, но за близко виждане са необходими очила за четене.

 

Зони на фокусиране

Зона 5: Далечно разстояние, шофиране, стрелба, кино

Зона 4: Далечно/средно разстояние, телевизия

Зона 3: Компютърен монитор, дейности на една ръка разстояние

Зона 2: Нормално четене, списание, вестник

Зона 1: Много ситен шрифт, вдяване на игла, юридически текст

 

Аберометрия на вълновия фронт на светлината

Методът открива високостепенни оптични отклонения, уникални за конкретното око. При някои пациенти са налице значителни аберации, които не могат да се коригират с очила или контактни лещи. Остротата и качеството на зрение могат да се подобрят, ако се намали количеството на тези аберации.