LASEK

Какво е LASEK?

Процедурата е известна още като Laser Assisted Subepithelial Keratomileusis, PRK, усъвършенствана повърхностна корекция. LASEK е повърхностно лазерно третиране, при което ексимерният лазер се използва за ремоделиране на повърхностния слой на стромата на роговицата. Обикновено процедурата е индивидуализирана на база аберометрия или топография.

История на повърхностната лазерна корекция

Първата повърхностна ексимерна лазерна корекция е наречена PRK.

LASEK е съвременната техника за корекция на повърхността на роговицата и включва отместване настрани на роговичния епител и след това връщането му на място, за разлика от PRK, при която епителът се премахва.

Възможно е с помощта на инструмент да се автоматизира отделянето на роговичния епител (epiLASIK).

Възстановяване след LASEK

Възстановяването след LASEK обикновено е по-безболезнено, отколкото след PRK процедурата, но пациентът изпитва  малко повече дискомфорт и избистрянето на зрението е по-бавно в сравнение с FemtoLASIK.

Най-често болката и сълзенето са незначителни, но може да се изпитва усещане за „песъчинки” в окото. През първите 4-5 дни се наблюдава повишена чувствителност към светлина.

По време на възстановителния процес остротата на зрението е умерено намалена  и виждането е замъглено. След една до две седмици зрението обикновено вече е достатъчно добро за шофиране, макар че при високи диоптри може да е необходим по-продължителен период от време.


Процедурата LASEK

 1. Роговичният епител (повърхностният слой на роговицата) се напоява с 20% алкохолен разтвор 20 секунди за отпускане на връзките между клетките. По време на тази манипулация няма болка, нито дискомфорт.
  1-Lasek
   
 2. Повърхностните клетки внимателно се отместват настрани.
  2-Lasek
   
 3. Извършва се процедурата с ексимерния лазер.
  3-Lasek
   
 4. Роговичният епител се връща на мястото му.
  4-Lasek
   
 5. Върху роговицата се поставя терапевтична контактна леща за 5 дни.
  5-Lasek
   

Кой е подходящ за LASEK?

 • Хора с миопия, хиперопия и астигматизъм.
 • Навършилите пълнолетие.
 • При вероятност за очна травма – например в професионалния бокс, контактните спортове, при професионалните военни.
 • Ако FemtoLASIK не е препоръчителен поради тънка роговица.
 • В случай, че по медицински причини върху окото не може да се прилага натиск.
 • В случай, че е необходимо допълнителна корекция на предишен FemtoLASIK и не е желателно да се повдига предишното капаче.
 • Ако трябва да се премахва повърхностна роговична мътнина.

Предимства на LASEK

 • Не се прави капаче в роговицата, така че практикуването на екстремни и контактни спортове е безопасно. След третия месец остротата и качеството на зрението са равностойни като след Налице е редуцирано или минимално биомеханично отслабване на роговицата. Процедурата се извършва на по-малка дълбочина, отколкото при FemtoLASIK. Методът е по-щадящ в сравнение с FemtoLASIK.

Възможни усложнения при LASEK

Сериозните и трайни усложнения са рядкост и честотата им приблизително същата, както при FemtoLASIK. Разбира се, рискът е по-малък при опитен хирург.

 • Сухо око – наблюдава се след всяко рефрактивно лазерно лечение.
 • Блефарит – запушване на мастните жлези, подлежи на лечение.
 • Намалено нощно виждане и качество на зрението, виждане на сияние или звездни отблясъци около светлинни източници. Индивидуализираният LASEK свежда до минимум проблемите с нощното виждане и затова е предпочитаният метод, но нощното виждане може също така и да се влоши. Ако качеството на нощното зрение след LASEK е незадоволително, може да са необходими допълнителни лазерни процедури.
 • Инфектиране или стопяване на ретината (редки), реактивация на предшестващ херпесен вирус.
 • Хиперкорекция, хипокорекция или остатъчен астигматизъм.
 • Формиране на мътнини в третираната част от роговицата.
 • Повтарящ се ерозивен синдром, при който повърхностните роговични клетки не прилепват към роговицата и има епизоди на „боцкане” или болка.

Съществува незначителен риск от дългосрочна „роговична ектазия”, при която с течение на времето роговицата се деформира. Счита се, че при LASEK рискът е по-малък, отколкото при FemtoLASIK.