Често задавани въпроси

  • Общи въпроси

Безопасна ли е лазерната корекция?

Когато се извършват от опитен очен хирург, с модерна апаратура, индивидуализираните FemtoLASIK и LASEK са с нищожен риск от сериозни усложнения. Всяка хирургическа интервенция обаче крие някакъв риск. По-сериозни усложнения се наблюдават при 1 случай на 1000, както при FemtoLASIK, така и при LASEK, което е ниска честота за хирургическа процедура.

Колко добро ще бъде зрението ми след очната лазерна хирургия?

Индивидуализираната корекция осигурява много добро зрение или отлично зрение, като повечето пациенти са изключително удовлетворени. При някои, обаче, зрението след процедурата може да се окаже не така добро, както са очаквали, ако е имало нереалистични очаквания. В тези случаи може да се наложи допълнителна процедура.

Някои пациенти, особено тези с естествено широки зеници или тези, при които е имало голяма корекция, е възможно нощем да виждат меки отблясъци около светлинни източници, улично осветление или фарове на коли.

Ще ми се наложи ли някога отново да нося очила или контактни лещи?

При младите хора целта е да след лечението да отпадне необходимостта от очила или контактни лещи. Естественият процес на стареене на окото обаче означава, че очилата за четене ще си останат необходимост, най-често след средата на 40-те (с изключение на хората с монозрение). Следователно очната лазерна хирургия не означава, че очилата няма да бъдат необходими никога повече.

С FemtoLASIK или с LASEK ще имам по-добри резултати?

По отношение на резултатите между двете процедури не се регистрират разлики.


  • Въпроси относно подходящ ли съм за лазерна корекция

В миналото се оказах неподходящ за лечението, ще бъда ли подходящ сега?

Съвременната технология с фемтосекундния лазер означава, че FemtoLASIK капачетата са много по-тънки отпреди. Това улеснява корекцията в случаи, при които по-рано е било непрепоръчително или невъзможно. LASEK също се усъвършенства като алтернатива на FemtoLASIK.

Какво става, ако съм неподходящ?

Може да се окажете неподходящ за очна лазерна корекция поради някои заболявания, поради формата или дебелината на роговицата, или поради това, че необходимата корекция е прекалено голяма. Обикновено обаче зрението може да бъде коригирано чрез други методи и доц. Кючуков ще обсъди алтернативите с вас.

Изпитвам затруднения с контактните лещи поради сухо око. Лечението подходящо ли е за мен?

Една от най-големите групи хора, насочили се към лазерно лечение, е на тези, които срещат трудности при носенето на контактни лещи поради недостатъчност на сълзи или  синдром на сухо око (синдром на Сьогрен). Няма пречки за осъществяването на очното лазерно лечение, но справянето със сухото око е важно за комфортното протичане на постоперативното възстановяване.

Като дете имах кривогледство и имам слабо зрение на едното око. Може ли да се подложа на лазерна очна процедура?

Ако има анамнеза за кривогледство, най-често се наблюдава отсъствие на бинокулярно  зрение, т.е. двете очи не работят заедно. Очната лазерна хирургия е възможна, но рисковете са повишени. Обикновено е необходима консултация със специалист  по страбизъм (кривогледство).

Имам фамилна анамнеза за глаукома, възможно ли е да се подложа на лечението?

Фамилната анамнеза за глаукома не възпрепятства лазерното корекция. При наличие на гранична глаукома или при значителен риск от предстояща глаукома лазерната корекция е препоръчително да се отложи.


  • Въпроси по процедурата

Боли ли по време на процедурата?

При FemtoLASIK отсъства болка, тъй като преди лечението в окото се поставят анестетични капки. Има краткотрайно усещане за натиск.

При LASEK няма усещане за натиск, нито болка или дискомфорт по време на процедурата.

Чувствам се наистина притеснен относно процедурата, може ли да ми се даде успокоително?

Естествено е да изпитвате безпокойство пред неизвестното, но повечето пациенти не вземат успокоителни. Процедурата изисква да гледате в зелена мигаща светлинка, така че седативите във висока доза могат да окажат неблагоприятно влияние. Ако обаче чувствате необходимост от успокоително, то поискайте, защо по-добре е да сте релаксиран, отколкото свръхнапрегнат.

Какво ще стане, ако мигна или си разместя погледа по време на процедурата?

По време на процедурата ще имате фин метален клепачоразширител на клепачите, който ще предотвратява мигането. Много хора се тревожат, че ще си отместят погледа, но ексимерният лазер притежава усъвършенствана система за проследяване на движенията на окото, така че това не е повод за притеснение.

Трябва ли да махна контактните лещи преди лечението?

Трябва да престанете да носите меките лещи две седмици преди консултацията, а твърдите лещи – четири седмици. Не е препоръчително да носите лещите в дните преди процедурата поради известния риск от инфекция, свързан с контактните лещи.

Мога ли да приемам храна и течности преди процедурата?

Да, макар че тези, които са притеснени, би било добре да избягват обилно нахранване.

Колко дълго трае процедурата?

Това не е състезание; процедурата трае толкова, колкото е необходимо. При FemtoLASIK, както и при LASEK, за всяко око са необходими по около 3-4 минути. В лазерната зала ще бъдете за около 15-20 минути общо. Ексимерният лазер ще работи около 10-30 сек при всяко от очите.

Може ли процедурата да се приложи на двете очи едновременно?

При повечето хора корекцията на двете очи се извършва на една и съща сесия. Възможно е очите да се коригират едно по едно, но тогава едното око „изпреварва” другото в постоперативния оздравителен процес.

Ще трябва ли да пренощувам в София?

При прилагане на FemtoLASIK първият контролен преглед е на следващия ден, така че пътуващите от по-отдалечени селища следва да предвидят нощувка.


  • След лечението

Колко скоро мога да шофирам?

След FemtoLASIK обикновено може да шофирате на следващия ден. Зрението ви обаче трябва да бъде проверено на първия ден след корекцията, за да се потвърди, че надвишава стандарта за шофиране.

След LASEK възстановяването е по-бавно, което означава, че обикновено зрението ви стандарта за шофиране една седмица след процедурата, макар че повечето хора избягват да шофират нощем в продължение на две седмици.

Кога мога да потъркам очи?

След FemtoLASIK не бива да търкате очите си 2-3 седмици, а при LASEK 1 седмица. Търкането може да причини разместване на капачето или деформация на роговицата. При сенна хрема се препоръчват подходящи капки за очи, за да се предотврати сърбежът и търкането на очите.

Мога ли де вземам душ след процедурата?

Препоръчително е да избягвате вземането на душ непосредствено след лечението, но на следващия ден няма пречки за това, както и можете да миете косата си както обикновено. Първоначалното заздравяване на FemtoLASIK капачето е след 3 часа. При LASEK е необходимо повече време, но е добре да почистите корички и други парченца от миглите и да поддържате добра хигиена.

Кога мога да се върна на работа?

След FemtoLASIK повечето хора се връщат на работа на следващия ден, докато след LASEK обикновено вземат една седмица отпуск, за да позволят зрението да се възстанови. За хора със „зрително критични” професии, като военни, полицаи и пилоти, съществуват специфични изисквания към зрението след корекцията, преди завръщането им на служба. Тези индивидуални изисквания ще бъдат обсъдени с вас.

Кога мога да ползвам компютър?

След FemtoLASIK като правило зрението се възвръща много бързо и много хора ползват смартфон или пишат SMS непосредствено след процедурата. Компютърният екран е „четлив” няколко часа след процедурата или на следващия ден. За по-възрастните от 45 години може да са необходими очила за близко виждане. След LASEK повечето пациенти могат да ползват компютъра след 6-7 дни.

Кога мога да спортувам?

След FemtoLASIK много хора са в състояние да правят леки упражнения след 2-3 дни. Контактните спортове трябва да се избягват за месец. Много хора могат да плуват след 3 седмици, а да се гмуркат и да карат ски – след месец. При LASEK леки упражнения могат да се правят една седмица след процедурата, а относно плуване, каране на ски и гмуркане важат същите препоръки както при FemtoLASIK.

Мога ли да летя след процедурата?

Много хора летят като пасажери на следващия ден след контролния преглед.  Що се отнася до пилотите, те трябва да отговарят на изискванията на съответните уставни разпоредби относно разрешенията за летене.

Кога мога да употребявам грим?

Очен грим, включително спирала и очна линия, не бива да се употребява две-три седмици след процедурата, за да се избегне търкането на окото при премахване на грима.

Какво да направя, ако съм притеснен за състоянието на очите си след лечението?

В работно време можете да се обадите в кабинета на доц. Кючуков. Извън тези часове можете да звъните на мобилните номера на кабинета.


  • В дългосрочен план

Дълготрайна ли е лазерната корекция?

Продължителни проучвания са доказали, че резултатът от очната лазерна корекция в огромната си част е дългосрочно стабилен. Лазерна хирургия се практикува вече над 25 години, но не всеки има стабилно зрение през живота си.

Ще се влошава ли зрението ми с напредването на възрастта?

След очната лазерна корекция естественият процес на стареене на окото продължава. Всеки човек, който има нормално зрение надалече,  в края на краищата ще се нуждае от очила за четене в средна възраст (след 45-годишна възраст).

Променя ли корекцията цвета на очите ми?

Не. Цветът на очите се определя от пигмент в ириса, който не се повлиява от процедурата. Корекцията също така няма да се отрази на резултатите от сканирането на ириса на летищата.


  • Цена на процедурата

Какво включва цената на процедурата?

Цената включва: стойността на процедурата (FemtoLASIK  или LASEK), капките за очи за ранния постоперативния период, контролни прегледи, свързани с корекцията, в рамките на шест месеца. Не са включени прегледи по повод на други офталмологични заболявания, несвързани с рефрактивната лазерна хирургия.

Покрива ли се процедурата от здравноосигурителни дружества?

От НЗОК не се покриват разходите относно лазерната корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Някои частни здравноосигурителни компании могат да възстановят разходите по процедурата.


  • Изборът на хирург

Защо да избера доц. Борислав Кючуков?

Вашият хирург е най-важният фактор за резултата от вашето лечение. Доц. Борислав Кючуков практикува лазерна очна хирургия от 2003 г. и е висококвалифициран и с богат опит. Получил е признание като водещ специалист-експерт, радва се на отлична репутация за клиничните си познания, компетентност и резултати. Въвежда в България индивидуализираната корекция LASIK и LASEK през 2004 г., а през 2007 г. крослинкинг при кератоконус. Единственият български рефрактивен хирург, работил на три лазерни платформи – AMO Visx, Schwind Esiris/Amaris и Alcon Wavelight Allegretto.

Какво става при поява на катаракта в по-късен етап от живота?

Операцията за  премахване на катаракта няма да се различава от обичайната. Единствено изчисленията на диоптричната сила за имплантираната изкуствена леща ще бъдат по-сложни.